Losos u marinadi od meda i soje
Sadržaj
Opći pregled Sastojci UputeOpći pregled
- Priprema: 15 minuta
- Mariniranje: 30 minuta
- Kuhanje: 15 minuta
- Ukupno: 1 sat
- Vrsta jela: Glavno jelo, riba
- Kuhinja: Mediteranska / azijska fusion
Sastojci
Marinada:
- 3 žlice meda
- 4 žlice sojinog umaka
- 2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
- 1 žlica svježe naribanog đumbira
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica soka od limuna
- Prstohvat chili pahuljica (po želji)
Losos:
- 4 fileta lososa (oko 150-200g svaki)
- Sol i papar za začinjavanje
Ukrašavanje:
- 2 žlice sezamovih sjemenki
- Svježi zeleni luk, nasjeckan
- Kriške limuna za posluživanje
Upute
- U manjoj posudi pomiješajte med, sojin umak, sjeckani češnjak, naribani đumbir, maslinovo ulje, sok od limuna i chili pahuljice.
- Dobro izmiješajte sastojke dok se svi okusi ne povežu.
- Filete lososa posolite i popaprite po ukusu.
- Stavite losos u plitku posudu i prelijte ga pripremljenom marinadom, pazeći da svaki komad bude ravnomjerno obložen.
- Pokrijte posudu plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku da se marinira najmanje 30 minuta, povremeno prelivajući marinade.
- Zagrijte pećnicu na 200°C ili pripremite roštilj.
- Prebacite marinirani losos na lim obložen papirom za pečenje, prelijte preostalom marinadom.
- Pecite u pećnici 12-15 minuta, ovisno o debljini fileta, ili ispecite na roštilju 4-5 minuta sa svake strane.
- Nakon pečenja, pospite losos sezamovim sjemenkama i nasjeckanim zelenim lukom.
- Poslužite uz kriške limuna i prilog po izboru.
- Uživajte u aromatičnom i sočnom lososu u marinadi od meda i soje!