Medena pita
Sadržaj
Opći pregled Sastojci UputeOpći pregled
- Priprema: 1 sat
- Kuhanje: 45 minuta
- Ukupno: 1 sat i 45 minuta
- Vrsta jela: kolač, kolačić, slastica
- Kuhinja: domaća
Sastojci
Kora:
- 40ml mlijeka
- 150g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150g maslaca
- 1 jaje
- 80g meda
- 2g cimeta
- 500g glatkog brašna
- 10g sode bikarbone
Krema:
- 100g glatkog brašna
- 200g šećera
- 1 vanilin šećer
- 500ml mlijeka
- 200g maslaca sobne temperature
Ukrašavanje:
- šećer u prahu
Upute
- U širu posudu na štednjaku sipati mlijeko, šećer, vanilin šećer, med, maslac narezan na kockice, cimet i jaje.
- Sve zagrijavati do vrenja na laganoj vatri uz neprestano miješanje.
- Kada smjesa zavrije, kuhati je 5 minuta.
- Nakon toga maknuti sa strane i pustiti da se malo prohladi.
- U posudu za miješanje sipati brašno i sodu bikarbonu.
- Zatim uliti prohlađenu smjesu i ručno umijesiti glatko tijesto.
- Tijesto podijeliti (izvagati) na četiri jednaka dijela.
- Od papira za pečenje iskrojiti četiri kalupa veličine 20x30 centimetara u kojem će se razvaljati kore.
- Ravnalom i olovkom odrediti kalupe te višak papira presavinuti tako da je strana papira po kojoj se crtalo s vanjske strane.
- Pazeći na veličinu kalupa razvaljati sve četiri kore (tijesto koje čeka valjanje držati pod prozirnom folijom da se ne suši).
- Kore prebaciti na protvan od pećnice i izbosti vilicom.
- Kore se peku u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 10 minuta.
- Kad su kore pečene, ohladiti ih na sobnu temperaturu.
- Za kremu pomiješati glatko brašno sa šećerom i vanilin šećerom.
- Zatim u smjesu dodati 20 žlica hladnog mlijeka, te izmiješati da nema grudica.
- Ostatak mlijeka staviti kuhati.
- Kad mlijeko zakipi maknuti sa strane, uliti razmućenu smjesu te vratiti na vatru i kuhati dvije minute da se krema zgusne.
- Skuhanu kremu pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu.
- Dok se krema hladi, pjenasto izraditi maslac sobne temperature.
- Ohlađenu kremu u više puta dodati u izrađeni maslac, te svaki put izraditi mikserom.
- Kremu podijeliti na tri jednaka dijela.
- Kore odlijepiti od papira za pečenje, te prvu koru staviti na podlogu.
- Jednu trećinu kreme nanijeti na koru te je rasporediti i zagladiti.
- Staviti drugu koru, i lagano rukama pritisnuti da se gornja kora zalijepi za kremu.
- Na tu koru staviti drugu trećinu kreme i ponovo rasporediti i zagladiti.
- Pokriti s trećom korom i zadnjom trećinom kreme.
- Prekriti s četvrtom korom.
- Opet rukama pritisnuti da se kora zalijepi za kremu.
- Kolač staviti na hlađenje u frižider preko noći da se slojevi spoje, a kore omekšaju.
- Sutradan pošećeriti te rezati. Kolač je najboljeg okusa kada odstoji dan ili dva.
- Držati u frižideru.